A levélírás több izgalmat rejt, mint képzelnéd

Hajnali fél egy van, síri csend. Az utcáról semmilyen hang nem szűrődik be, még a tücskök sem ciripelnek felénk. Mögöttem Bambi, jobbra tőlem Latte kutyánk szuszogja az igazak álmát, puha kényelmes fekhelyében. Kakaó cicánk alvó gazdija mellett, az ágy szélén szendereg kifli formára kuporodva. Rattan székem recsegésére, bögrém asztalhoz koppanására sem emeli füle botját senki. Egy mosollyal nyugtázom, biztonságban érzik magukat velünk. Végeztem a napi teendőkkel, eljött az ideje, hogy zsonglőrködjek egy kicsit a betűkkel.

Levélírás egy internet nélküli világban

A kilencvenes évek elején a Garfield magazinban találtam rá első külföldi levelezőtársaimra. Tüstént magába szippantott a levelek varázslatos világa. Határon túlra küldött leveleim Svédországig és Finnországig meg sem álltak. Kellemes kihívás volt angol tudásomat ilyen formán próbára tenni.

Internet hiányában mindössze annyit tudtunk egymásról, amennyit írásainkban elárultunk a másiknak. Izgatottan bontottam fel minden borítékot, kíváncsian várva milyen meglepetés lapul a mélyén. Színes rajzok, állatos képek, matricák, de még egy türkiz pamut felső és egy ezüst gyűrű is épségben eljutott hozzám több ezer kilométerről. Kisbarátaimat ábrázoló homályos fényképeket kincsként gyűjtöttem egy fényképalbumba.

Kiskamasz koromban már dübörgött az internet, mindenkit lehengerelt a világhálónak köszönhető villámgyors információ-és adatcsere. Szép lassan, fokozatosan háttérbe szorult a papír alapú levelezés. Húszas éveim elején, mielőtt teljes feledésbe merült volna a levelek iránti szeretetem, elhatároztam, hogy ideje visszatérni a kézzel írott levelek világába.

Az egyik legizgalmasabb dolog, amikor egy távoli helyen élő ismerősünkön keresztül egy egész kultúrába betekintést nyerhetünk.

Határtalan kíváncsiságomnak köszönhetően ritkán okoz fejtörést miről beszélgessek egy vadidegennel. Talán létezik az agyamnak egy kis bugyra, amely tele van kifogyhatatlan mennyiségű kérdéssel.

Kreatív szobámban szoktam papírra vetni gondolataimat. A kalligráfiához is használható írókészletet egy barátnőmtől kaptam ajándékba.

Levelezés kreatívan. Mi is az a mail-art?

Felnőttkori levelezőtársaim többségével az interpals.net angol nyelvű oldalon találtunk egymásra. Ismét repültek a levelek Svédországba, Finnországba, Ausztriába, és még ezer felé. Daisy Love történetéről is ezen az oldalon hallottam először.

Daisyt öt éves korában diagnosztizálták veserákkal. Sajnos a több éves küzdelem ellenére nyolc és fél éves korában kis szervezete feladta a küzdelmet. Angol nyelven itt olvasható megható története, amelyet könyv formájában (And Still She Laughs) édesanyja weboldalán meg is lehet vásárolni.

Daisy hatására indítottam el „Mail a smile” (magyarul: küldj egy mosolyt) nevű mail-art projektemet kettőezer-tizenháromban. Kedvenc rajzfilmed téma köré épült kezdeti leveleink Daisy postafiókjában landoltak.

A „mail art” legegyszerűbben összefoglalva a levélküldés és a művészet összefonódása. Gyakorlatilag minden alkotás mail art, amit egy borítékra/képeslapra készítesz, vagy amit egy borítékban adsz fel, postai úton. Csak a kreativitásod szab határt annak, hogy mit, és miből alkotsz.

A világ minden tájáról csatlakoztak a projektemhez. A lelkes mail-art rajongóknak köszönhetően négy éven keresztül havonta küldtünk vidám, színes leveleket Spanyolországba, Finnországba, az Amerikai Egyesült Államokba és még rengeteg különböző országba. Egyedi alkotásainkat a fényképgalériákban témákra lebontva megtekinthetitek. A “kihalás szélén lévő állatok” című felhívásomra több mint száz alkotás érkezett. A pályaműveket Nicole barátnőm javaslatára az általa látogatott Fountain Valley könyvtárban állítottuk ki, első kaliforniai látogatásom során.

Küldj egy mosolyt: egy projekt, amelyben postán érkezik a jócselekedet címmel interjú is készült velem.

Mik a levélírás előnyei?

Általánosságban elmondható, hogy az írásnak számos előnyös hatása van szervezetünkre. Magunk maradunk a gondolatainkkal, a bennünk zakatoló érzések idővel lecsitulnak. Máris összeszedettebbek leszünk és tisztábban látjuk a világot. Lehetőségünk van mélyebben fejtegetni teóriákat, kérdéseket feltenni magunknak, több szemszögből megközelíteni egy adott problémát. Néha elég ha higgadtan átgondolunk egy élethelyzetet, ahelyett hogy fejjel rohannánk neki a falnak, érzelemmel fűtött állapotban.

Ne feledjük, a levélírás időigényes tevékenység! Előfordul hogy hamar lankad kezdeti lelkesedésünk. Érdemes az elején tisztáznunk, mit várunk egymástól. Érthető módon nincs mindenkinek kapacitása heti rendszerességű levélváltásra. Legyünk türelemmel, kitartásunk meghozza gyümölcsét. Gyakori üzenetváltásaink után a világ másik felén élő levelezőtársunkkal kialakulhat egy olyan szoros kapocs, ami idővel barátsággá is formálódhat.

Ha van lehetőség személyes találkozásra, életre szóló, közös kalandoknak is részesei lehetünk. Így jutottam el Stockholmba, Bécsbe, Kaliforniába, Veronába, Rómába és a Downton Abbey sorozat helyszínéül szolgáló Highclere-kastélyba is.

Egy kézzel írt levél több részből épül fel. Először gondosan kiválasztjuk a papírt, az íróeszközt, a díszítőelemeket. Elolvassuk újra az üzenetet, amire válaszolni készülünk. Összeszedjük gondolatainkat, és kezdődhet a regényírás. Mutatok egy kis ízelítőt az általam használt eszközökből, hozzávalókból.

« of 9 »

Borítékot szinte bármiből hajtogathatunk. Egy nagyobb újságpapírból, papírtasakból de akár a lisztnek/cukornak a papírzacskója is szolgálhat borításként levelünknek. Még mielőtt lezárjuk küldeményünket, egy konyhai mérlegen ellenőrizzük le a súlyát. A magas postai díjszabások mellett jócskán spórolhatunk, ha figyelünk arra hogy ne lépjünk át néhány grammal a magasabb súlykategóriába. A Magyar Posta applikációján keresztül könnyedén kiszámolhatjuk a feladási díj összegét. Az évek során több százszor érkezett a postás hozzánk, és én is legalább ennyiszer küldtem válaszaimat szerteszét a nagyvilágba.

Sajnos manapság akármennyire is abszurd, előfordul hogy a postán nem tudnak bélyeget adni borítékunkra. Átvette a helyét az etikett matrica. Ha különleges bélyegekkel szeretnéd megörvendeztetni címzettedet, lapozd végig a huszonhárom oldalnyi bélyegkínálatot és rendelj meg online egy nagyobb váltogatást. Vigyázat! Gyorsan megtelik kosarunk a szebbnél szebb bélyegekkel, ami nem kíméli a pénztárcánkat.

Engem az írás területén is vonz az újrahasznosítás. Gyűjtök minden olyan csomagolást, amire fog a tollam hegye. Vágok, ragasztok, hajtogatok, és a végén a címzett egy teljesen egyedi alkotást fog majd a kezében. Itt egy példa egy képeslapra, amihez a vizestasakom csomagolását, egy Pagony Százhold magazinjából kivágott képet és egy maradék szalagot használtam fel.

Az alábbi képeslapnak az összeállítása nagyjából tizenöt percet vett igénybe. Kattints a kép közepén található nyilakra, amit jobbra és balra tudsz húzni. Ha jobbra húzod eléd tárul minden alapanyag és eszköz, amit a képeslaphoz felhasználtam. Húzd a nyilat balra és ta-dam el is készült az üdvözlőlap.

Érdekességek a levelek világából

A levelezéshez fűződő egyik legkedvesebb, váratlan fordulatokkal teli történetemről Gyurmából formált világ című posztomban írtam. Olyan szerteágazó, információ dús a bejegyzés, hogy nem zsúfolnám bele ebbe az összefoglalóba.

Figyelemmel kísérem azokat a kezdeményezéseket, amelyek a levélírás témája köré épülnek. Így került be több tucat levelem kellékként, a Dear Eduardo (magyarul: Kedves Eduardo) rövidfilm forgatásába.

A szociális fóbiás főszereplő postaládájába tévesen érkezik több száz levél, amelyeket eredetileg egy titokzatos Eduardo Munez nevű úrnak címeztek. A filmvásznon feltűnő összes levelet kézzel írták hozzám hasonló önkéntes jelentkezők. A történet alkotójától, Ruth Tapptól kaptam egy DVD formátumú tisztelet példányt a filmről. A végén név szerint felsorolnak mindenkit, így engem is, aki segítette munkájukat. Ki gondolná, hogy így is lehet (majdnem) világhírre szert tenni? 😀

Tudomásomra jutott, hogy az USA-ban létezik egy online felület amelyen keresztül börtönbüntetésüket töltő elítéltekkel vehetjük fel a kapcsolatot. Kiválasztottam egy lányt, aki kábítószer-birtoklás miatt került rács mögé és megírtam bemutatkozó üzenetemet. Kezdetben nem tudtam mire számítsak, mi fog kisülni az egészből. Végül az amerikai lány ugyanolyan levelezőtársammá vált, mint bárki más. Bár levelezésünk a szabadulása utána megszakadt, egy e-mail üzenetből nemrég értesültem, hogy mára már két gyermek büszke édesanyja. Örömmel tölt el, hogy sikerült túltennie magát lelki megpróbáltatásian.

Egyik nyaralásunk során botlottunk bele egy rendkívül egyedülálló kezdeményezésbe. Az olaszországi Dél-Tirol, Ritten/Renon városában (Dél-Tirolban németül és olaszul, perjellel elválasztva tüntetik fel a települések nevét) ritka természeti jelenség, égig nyújtózkodó földpiramisok csúcsai tárulnak szemeink elé. Ezért a látványért önmagában megéri végig járni a kacifántos utat. Bolzanoból indul a felvonó, ahol át kell szállni egy kisvasútra, majd egy kis túra után után jutunk el célunkhoz, ahonnan ingyenesen kihelyezett képeslapokat adhatunk fel otthon maradt szeretteinknek. A megírt lapot bélyeg nélkül kell bedobni a postaládába. Kipróbáltuk és működik 😊 Tollat ne felejtsünk magunkkal vinni!

Ritten/Renon földpiramisai

Megéri betérni ezekbe a múzeumokba

Levélírásért rajongóknak kihagyhatatlan állomás a budapesti Postamúzeum és Bélyegmúzeum. Aki kicsit is érdeklődik a levélírás, távközlés történelme és a miniatűr alkotások iránt, garantáltan nem hagyja el csalódottan a múzeumok épületét.

„Valódi aranylemezből préselt bélyeg, ékszerbélyeg, három dimenziós, selyemszálas, csipke, sőt még csokoládé illatú bélyeg is várja a kíváncsiakat. A titokszobában nagyító és UV-fény alatt tekinthetők meg a bélyegek papírjába beépített, szabad szemmel láthatatlan biztonsági, illetve díszítő elemek.”-olvasható a Bélyegmúzeum honlapján.

Kalocsai mintával hímzett bélyeget is lehet itt találni.

A múzeumban a világ valamennyi országa által kibocsátott valamennyi bélyeg – kevés kivétellel – egy helyen megtekinthető, így kedvenc bélyegeimet is megkereshetitek, ha ellátogattok oda.

« of 6 »

Mi a bajom a Magyar Posta Zrt.-vel?

Egy időben gyakori látogatója voltam a Nyugati pályaudvarnál található 62-es postának. Panaszaimat az akkori osztályvezető nagy örömére, náluk tudtam bejelenteni. Az ország különböző pontján dolgoztak szorgosan az ügyfélszolgálat munkatársai, elveszett leveleim ügyében. Egy sem került elő.

A szabályzat szerint járó kártérítést minden esetben kiharcoltam. Ha kellett 90 napot vártam, és csekélynek tűnő 144 forint veszteségért sem adtam fel elveimet.

Nem lepődnék meg ha némely postai alkalmazott a mai napig darts táblaként használná a fényképemet. Jogtalanul sose tettem panaszt, de megértem hogy az ezzel járó adminisztráció nem kegyes feladat.

Ennél nagyobb gond, hogy a külföldi díjazás aránytalanul magas. Ez annak köszönhető, hogy néhány éve három súlykategóriát (100g, 250g 750g) töröltek a rendszerből. Jelenleg a legkisebb kategória 0-50 gramm, ezután rögtön 51-500 gramm következik. Ez azért aggályos, mert egy hétköznapi levél 51-100 gramm közé esik apróbb meglepetésekkel együtt. A táblázatban látható mekkora összeget kell fizetni egy Kaliforniába küldött levélért.

Kettőezer-tizenkilencben a Fogyasztóvédelmi osztálynál, majd javaslatukra a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Hivatalánál nyújtottam be kérelmet a díjkategóriák visszaállításával kapcsolatban. A postai dolgozók után, újabb szervezet alkalmazottai dartsozhatnak a fényképemen 😀 Bejelentésem hatáskör hiányában visszautasításra került. Summa summarum Magyarországon jelenleg nincs piaci verseny a postai szolgáltatások körében, a Magyar Posta Zrt.-nek egyeduralma van díjszabás-módosítás terén.

Angol nyelvű, levelezéssel kapcsolatos weboldalak

  1. A snailmail my email több éven keresztül egy világméretű projektként működött. Elektronikus formában beküldött üzenetünket egy regisztrált önkéntes kézzel megírta és feladta az általunk megadott címre. Önkéntesként én is részt vettem a kihívásban. Nagyon különleges élmény volt egy másik ember gondolatait leírni és hozzáillő ruhába öltöztetni.
  2. A Postsecret oldalra képeslapon keresztül küldhetjük be titkos gondolatainkat, így egyfajta gyónásként is szolgálhat.
  3. A Postcrossing oldalon levelezőlapokat cserélhetünk a világ minden pontján élőkkel. Ehhez hasonlóan csoportos küldemény és csomagcseréket lehet szervezni a Swap-Bot felületén.
  4. Egyszer meglepetésként érkezett hozzám a világ legkisebb levele. A borítékban található körömnyi papírdarabra gépelték barátnőm üzenetét.
  5. Aki ellenállhatatlan vágyat érez, hogy horgoljon egy mini bélyeget, itt megtalálja hozzá az útmutatót.
  6. A Levelek Júliának című film a veronai Levelek Júliának klub ötlete alapján készült. A klubtagok válaszolnak szerelmi bánattal kapcsolatos üzeneteinkre.
  7. A slowly applikáción keresztül elektronikus formában cseveghetünk. A csavar az egészben, hogy néhány nap eltolással tudjuk csak elolvasni a nekünk küldött elektronikus leveleket.

Levélírásra fel!

Bízom benne, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket a levélírás iránt. Próbáljátok ki, hogy legközelebb kézzel írt képeslapon köszöntitek fel barátotokat születésnapján. Édesanyátoknak levélben üzenjetek anyák napja alkalmából. Karácsonykor e-mail helyett, készítsetek egyedi képeslapot a gyerekekkel. Néhány év távlatából a múltnak egy értékes darabját foghatja kezében az, akit ilyen formán megajándékoztok.

Ha szeretnél értesülni a legfrissebb történésekről, iratkozz fel a hírlevélre itt:)

Back to top