A túrázáshoz szükséges felszerelések listája

Mi alapján állítsuk össze felszerelésünket?

Újoncként könnyű elmerülni az interneten fellelhető túrázáshoz szükséges felszerelések tengerében. Hiába böngészünk végig kétszáz weboldalt, pörgetünk le a monitorunkon négy órányi youtube videót, egyre elveszettebbnek érezhetjük magunkat.

Amikor már a második videóra kattintottam, ami azt részletezte hogyan végezzük el dolgunkat a természet lágy ölén, úgy éreztem a kelleténél több időt töltöttem a virtuális világban.

Bármennyi tanácsot meghallgathatunk, a számunkra ideális választást helyettünk senki nem tudja megmondani. Rengeteg hasznos tippre lelhetünk kutakodásunk során, ezekből érdemes szemezgetni. Igazán hiteles döntést akkor tudunk hozni, ha éles helyzetbe kerülünk, azaz nekikezdünk a túrának.

Vegyük figyelembe, hogy minden embernek egyedi igényei vannak, és minden túra más felszereltséget igényel. A helyi viszonyok feltételeihez kell igazodnia annak aki útra kel. Bizonyos nemzeti parkok kijáratánál ellenőrzik a széklettel teli zacskónkat, ellenkező esetben büntetést kell fizetni. Ilyen helyhez még nem volt szerencsém, de eddig olyan több napos túrán se jártam még, amikor szorult helyzetbe kerültem volna😀

Befolyásoló tényező még az időjárási körülmény, a túra hossza, típusa, a vízvételi helyek sűrűsége, az élelem beszerzés lehetősége, hol hajtjuk álomra fejünket, mennyire vagyuk tapasztaltak és az, hogy egyedül vagy csoportosan megyünk. Extrém túraútvonalak szintén külön kategóriába esnek. Ezért is képtelenség egyetlenegy listát összeállítani, a sajátunkat is az éppen aktuális túrához kell személyre szabni.

A túrázással párosuló pozitívumok

A túrázásra is igaz a mondás, gyakorlat teszi a mestert. Már a második alkalommal többet tudunk az igényeinkről, és könnyedén hagyjuk otthon a “hátha szükségem lesz erre egyszer az életben” kategóriába eső tárgyakat.

Egy kis előre tervezéssel csökkenthetjük a bepakolt élelmiszer térfogatát. Nézzük meg hol található élelmiszerbolt, étterem a túra útvonalán. Ne felejtsük el a nyitvatartási időt is ellenőrizni. Egy zárva lévő étteremben ritkán szolgálnak fel bablevest 😀

Negyedik túrámnál már jól az eszembe véstem, hogy a kulináris élmények nem írhatják felül a hátfájásomat. Magyarul nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy egy kisebb konyhát rejtek a zsákom mélyére. Az erdő mélyén elmerülve nem is jut eszünkbe sűrűn az étkezés. Egészen az első hosszabb pihenőig, nincs is igény arra, hogy ezzel időzzünk.

A nap végén a fonnyadt almát és a száraz kiflit Michelin-csillagos éttermi fogásként érzékelik ízlelőbimbóim.

Kint a szabadban átértékelődik minden. A fűtött szobát, a kényelmes ágyat, a hűtött élelmiszert, a csapból folyó vizet ma már természetesnek vesszük. Rohanó életvitelünk mellett elfelejtjük mennyi energia, emberi munka szükséges mindezek előállításához. Belekényelmesedünk a világba, könnyen panaszra nyílik a szánk, ha néhány órára áram nélkül maradunk. Unalmasnak tartjuk, ha három napon keresztül ugyanaz az étel kerül elénk az asztalra.

Nagy fokú tudatosság és eltökéltség kell, hogy beérjük egy szerényebb életmóddal. A túrák segítenek felszínre hozni azokat az értékeket, amelyeket a minket körülvevő tárgyak halmában nehezen találunk.

Az ingerszegény környezetben, a fák és a növények szeretettel ölelnek körbe, kísérnek, óvnak minket útunk során. Gyógyír lelki sebeinkre, akár kisebb testi bajokra is.

Nem kell megmászni a Mount Everestet, sem mínusz fokokban sátorban aludni, hogy feltöltődjünk. Úgy hiszem mindannyian meg tudjuk találni a saját szintünkhöz igazodó túrát. Arra biztatok minden leendő vándort, hogy ne habozzon elindulni. Meglepő dolgokat tapasztalhatunk meg önmagunkról.

Erőt és önbizalmat kapunk, mert képesek vagyunk kilépni a komfortos életünkből. A túlzott kényelem visszaüthet. Izmainkat mozgásban kell tartanunk, ugyanúgy ahogy agyunk tornáztatását sem szabad elhanyagolni. Ép testben ép lélek (Mens sana in corpore sano), erre érdemes törekedni a mondás szerint is.

Ezeket a felszereléseket vittem a legutóbbi túrázáshoz

Solymártól Dorogig tettünk meg 55 kilométert két nap alatt (OKT-14, OKT-13, OKT-12 szakasza). Ketten mentünk és két nyári napon keresztül jártuk az erdőt. Éjszakánkat sátor nélkül, a nyílt ég alatt töltöttük. A Kéktúra felfestéseket követtük, offline térkép túratársam, Kristóf telefonjára volt rátöltve. Figyelem! Ez a lista nem vakon követendő, és kizárólag ehhez a konkrét útvonalhoz tartozó összesítő.

Kategóriákba rendszerezve praktikus pakolnunk. Hálásak leszünk magunknak, amikor kimerült állapotunkban nem kell feltúrni az egész táskánkat, hogy megtaláljuk amire épp szükségünk van.

a nyilak jobbra és balra húzásával látszódnak a teljes képek

A képeken látható élelmiszerekkel és felszereléssel indultam útnak. Elemózsiám nem fedezte a teljes két napi fogyasztást. Előre megnéztük merre lesz nyitva élelmiszerbolt és ott feltöltöttük készleteinket. A zsákom erre kijelölt rekeszébe csúsztatott 3 literes víztasakomba másfél liter vizet töltöttem. A tasakot az alábbi tisztító szett segítségével tartom tisztán. Nagy méretű kulacsomat ezúttal otthon hagytam.


hálózsák, derékalj (polifoam), hátizsák, fejlámpa, karóra, Kéktúra igazoló füzet

vízálló kabát, nadrág, polár pulcsi, dupla vastag zokni, nyári túrazokni, túrapóló, hosszú ujjú póló

krémdezodor, visszazárható műanyag tasakok, kis tégelyeket, flakonokat itt tudtok beszerezni


Néhány jó tanács

 • Egy kis tapasztalatszerzés után, akár egyedül is nekivághatunk felfedezni a világot. Mindig legyen legalább egy valaki, akinél időszakosan bejelentkezünk, hogy éppen merre járunk és hova tartunk.
 • Töltsük le a térképet készülékünkre, hogy offline módban is hozzáférjünk. Természetesen papír alapú térképet is használhatunk.
 • A kijelölt vízlelő helyeket ne vegyük 100% biztosra mert sajnos több kút is kiapadt. Egy-egy településen ha nem is találunk kutat, egy jó szándékú lakostól kérhetünk segítséget.
 • Érdemes előre feltérképezni hol található élelmiszerbolt, étterem, és ellenőrizni a nyitvatartást.
 • Ha az erdőben szállunk meg, vigyünk magunkkal egy szatyrot, amiben egy távolabbi fára fel tudjuk akasztani élelmünket, hogy ne csábítsuk magunkhoz a vadállatokat.
 • Ha tehetjük tartós, minőségi termékek mellett tegyük le voksunkat.
 • Mindig tiszta öltözéket vigyünk magunkkal. Újonan vásárolt ruházatunkat az esetleges vegyszermaradék lerakódások miatt, első használat előtt mossuk ki.
 • Új túrabakancsunkat (esetleg vízálló ruházatunkat) teszteljük egy hosszabb bevetés előtt.
 • Kipihenten induljunk útnak. Ha gyengeség jeleit érezzük magunkon, netán néhány napja friss sebet szereztünk, meghúzódott egy izületünk, gondolkozzunk el a túra elhalasztásán.
 • Nézzük meg előre az időjárást. Rossz idő esetén vegyük fontolóra, hogy más napot választunk utunkhoz.
 • Ha az élelmet és a higiéniai termékeket simítózáras tasakba pakoljuk, elkerülhetjük hogy összeszennyezze a táskánkat.
 • Érdemes levágott lábkörmökkel útnak indulni, hogy körmünk ne nyomja a cipőnk végét.
 • A túra előtt, közben és utána is nyújtsunk. Ezzel segítjük szervezetünket mielőbb regenerálódni.

A túrázás kockázatai

Legjobb felkészültég mellett is előfordulhat, hogy kificamodik a bokánk, vízhólyagos lesz a talpunk vagy megcsúszunk egy kövön. Lehetőségünkhöz képest figyeljünk oda magunkra, ha bizonytalanabbak vagyunk akkor egyedül ne járjuk az erdőt, így baleset esetén nem magunkra kell hagyatkozni.

A Kéktúra mentén (nekem ezzel kapcsolatban van tapasztalatom) vadállatokkal nappal ritkán találkozni és este sem fenyeget minket különösebb veszély. Legyünk éberek és figyeljük a neszeket körülöttünk. Éjszaka felélednek az erdő lakói, ahova mi érkezünk vendégként. Ezt tartsuk észben.

A sors fintora, hogy eddig egyik túrán sem történ velem semmi komolyabb baj. Cserébe az otthonunkban néhány napja sikerült úgy összekülönböznöm a szekrényünk sarkával, hogy eltörött a jobb kis lábujjam 😀

Összegzés

Remélem hasznosnak találtok az összeállítást, és útmutatóként szolgál számotokra. Ha bármelyik felszereléssel kapcsolatban kérdésetek merül fel, a kapcsolat menü alatt található címen bátran tegyétek fel 🙂

Ha szeretnél értesülni a legfrissebb történésekről, iratkozz fel a hírlevélre itt:)

Back to top