Bambi, a második kutyám

Gyerekkorom óta egyik legnagyobb vágyam volt, hogy legyen egy kutya barátom, akivel meg tudom osztani minden örömömet, bánatomat és akivel rengeteg kalandot élhetek át közösen. Huszonkét éves koromban fogadtuk örökbe első kutyusunkat, Lattet, aki egyedi lelkivilágának köszönhetően, nem igazán kíván senkivel, semmiben osztozni. Így bár lett egy közös kutyusunk Balázzsal, el kellett fogadnunk, hogy Lattet megsimogatni azzal együtt jár, hogy foga lenyomatát ujjunk bőrébe próbálja mélyeszteni. Tudjuk mi, hogy mélyen belül szeret minket, csak kissé fájdalmas módon mutatja ki 😀 Így lett Latte az első számú tanítómesterem.

Továbbra is nagyon vágytam egy olyan kutyára, aki minimális szinten érezteti velünk, hogy jó helye van nálunk. Lakásunk méretére hivatkozva egy cicatársat, Kakaót fogadtunk örökbe Latte mellé, hogy ne legyen egész nap egyedül. Valaki, valahol nagyon megsajnálhatott mert az élet mégis úgy alakította, hogy egy évvel később hozzánk került egy kutyus, aki Lattet kompenzálva, minden másodpercben kimutatta, hogy mennyire szeret minket és mennyire örül, hogy hazavittük a fagyhalál elől.

Bambi, a Szegeden hozzánk szegődött kutyus

Bambit Szegeden találtuk, vagy ő talált minket. Nézőpont kérdése. Néhány napos téli szabadságunkat töltöttük ott, amikor utolsó este a kerítésen keresztül először megsimogattam Bambit. Mivel sötét volt, későre járt, így úgy döntöttem másnap, hazautazásunk reggelén (2011.01.05.) búcsúzóul még egyszer megdögönyözöm. Ekkor derült ki, hogy Bambi nem a szálláshely melletti telep őrző-védő kutyája. Körbesétáltunk, fütyültünk, különböző kutyaneveken hívtuk, hátha magára ismer.

De csak nem jött. Időszűkében voltunk, mert el kellett hagynunk a szállásunkat. Magamban erősen arra gondoltam, hogy ez az utolsó lehetőség, ha most nem jössz elő, nekünk el kell mennünk és nem tudunk segíteni rajtad. Féltem, hogy megfagy, ha napokig kint marad a nagy hóban. Alig akartam hinni a szememnek. Néhány pillanat múlva laposkúszásban előjött a bokrok közül Bambi. Valahogy odatereltem a szálláshoz, megetettük, megitattuk. Érthető okokból bizalmatlan volt és látszott rajta, hogy fontolgatja meneküljön, vagy maradjon.

Első fényképünk Bambiról, a szegedi szállásunkon

Végül elvittük magunkkal egy helyi állatorvoshoz, hogy megnézzük, van-e benne chip. Chip volt benne, de se név, se cím, se telefonszám nem volt regisztrálva hozzá. Felvittük magunkkal Budapestre és reménykedtünk, hogy Latteval és Kakaóval rövid időn belül szoros barátságot kötnek. Néhány nap alatt a chipszám alapján kiderítettük, ki a tulajdonos. (A chipszám az országkódot, a gyártó kódját és az egyedi sorszámot tartalmazza.)

A tulajdonos, a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítványtól fogadta örökbe Bambit, akkor még Timi néven. Arról tájékoztatott minket, hogy folyton elszökött és időközben ők már szereztek másik kutyát a gyerekeknek. Úgy látszik Bambit Budapest levegője egy csapásra megváltoztatta (értsük az iróniát), mert tőlünk egy méternél messzebb nem akart menni, követett minket mindenhova. Évekig összerezent egy hangos szótól és egy összeráncolt szemöldök is olyan stresszt váltott ki belőle, hogy félelmében bepisilt. Nem szeretném elképzelni, hogy bántak vele előtte. Egy biztos, a mi otthonunkban senki nem bánt semmilyen élőlényt.

Zeusszal és Lorával élvezik a közös kergetőzést

Bambival rengeteg kutyabarátot ismertünk meg sétáink során. Némelyekkel sűrűbben volt lehetőségünk bandázni. Fel se tudom sorolni mennyi mindenkivel ismerkedtem meg rajta keresztül.

ELTE – Szenior Családi Kutya Program

Bambival a tudomány fejlődését is elősegítettük. Résztvettünk 2018-ban az ELTE Szenior Családi Kutya programjában.

Első alkalommal az EEG-vel történő alvásvizsgálatra került sor, amely 3 órán keresztül tartott. Itt az elektródák felhelyezése után semmi más dolgunk nem volt, mint aludni. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, a tapaszokat is könnyen leszedhető ragasztóval rögzítették. Arra kellett figyelnünk, hogy ne húzódjanak ki a drótok. Szerencsére Bambi nagyon együttműködő volt. Kíváncsisága, nyitottsága a világra az enyémmel vetekedett.

A második alkalommal egy kb. 1,5 órás viselkedéstesztre érkeztünk, melynek során megfigyelték Bambi aktivitását, szociális interakcióját a környezetettel, valamint különböző játékos feladatok segítségével felmérték kognitív képességeit. A szabadban is kellett feladatot végrehajtani. Ekkor kapott a hámjára Bambi egy GPS készüléket. Többek között azt figyelték meg, mennyire figyeli a mozgásomat, mennyi idő után szalad oda hozzám, anélkül hogy magamhoz hívnám. Bár nagyon sok figyelemelterő szag, mozgás volt, mindig résen volt és nem akarta, hogy ott hagyjam.

A harmadik alkalom szintén egy viselkedésteszt volt, ami kb. 1 órát vett igénybe. Ez alkalommal egy pálcika segítségével DNS mintát is gyűjtöttek Bambitól, ami szintén teljesen fájdalommentes. Ezt a sorozatot (EEG+2 viselkedésteszt) kb. 3 hónap után meg kellett ismételni.

Annyira élvezte Bambi a kutatásokat, hogy akkor elhatároztam, ha eljön az idő, az ELTE Kutya Agy- és Szövetbank programjába adományozzuk Bambika testét. Az idő múlt héten jött el, de a fertőző gyulladás Bambika fülében kizáró ok volt. A gyulladást a fülében lévő szövetszaporulat okozta, amiről a szövettani vizsgálat után kiderült, hogy osteosarcoma (csontrák). Sajnos sem műtét, sem kemoterápiás kezelés, sem semmilyen más gyógyszer nem létezik, ami segíteni tudott volna rajta, hiába kapta a legszakszerűbb ellátást az összes rendelőben ahol jártunk. Hálás köszönet mindenkinek, aki segített Bambinak: Szigetközi Állatgyógyászati Központ, Állatorvostudományi Egyetem, Fuziovet Állatkórház, DUO-VET Állatorvosi Rendelő.

Magas vérnyomás megelőzésére mi sem jobb, mint egy Bambi:)

Legutolsó budapesti munkahelyemen teljesült egy másik vágyam is. Mehettem kutyával dolgozni. Előfordult, hogy végeztünk az ELTÉn a kutatással, átsétáltunk a Szabadság hídon és máris ott voltunk a munkahelyemen. Mennyivel könnyebb volt így fogadni a reklamáló telefonhívásokat. Máris nem kellett nyomogatni a stresszlabdát, vagy csokit tömni magamba. Ebédidőben egy frissítő séta mindenkinek jót tett.

Bamb’art, azaz minden, amit Bambi inspirált:)

Bamb’art (Bambi art-ból jött a kifejezés) kollekció jelenlegi darabjait itt tekinthetitek meg. Jeleneg egyik alkotás sem eladó.

 • Csilla készítette 30. születésnapomra a plüss kutyust.
 • A képkeretet a fényképpel Nellitől kaptam.
 • A tappancsmintát só-liszt-gyurmába vettem le és utána festettem ki.
 • A kis horgolt figurát Danitől (ejtsd: Deni) kaptam.
 • A házszámtáblánkat fénykép alapján készítette, egyedi megrendelésre ‘Agyagtündér‘.
 • Az egyedi névtáblánkat Léda barátnőm rajzolta.
 • A pálmafákkal körülölelt Bambit, rajztanárom, Маргарита (ejtsd: Marharita) festette nekem, emlékül. Olyan kedvesre sikeredett ez az alkotás, hogy vigaszt tudott nyújtani ebben a nehéz időszakban is.
 • A fehér hátteres csoportképet (Sergej cicával kiegésztíve) Zsófi (Direalita Illustrations) rajzolta.
 • Bambikáról a skiccet utolsó este én készítettem.
 • A keresztszemes hímzést és a rajzokat (Latteról, Kakaóról és Bambiról) is én készítettem ezer éve
 • A tappancsos, szívalakú urnában Bambika hamvai találhatók.

A csendélet 3 állattal című, milliókat érő műalkotást Nati barátnőnktől kaptuk. Ha fel-le húzogatjátok a nyilakat, akkor elétek tárul milyen élethelyzet inspirálta őt. Az alkotás jelenlegi helye szigorúan bizalmas. Nem tanácsolom senkinek, hogy az éjszaka közepén próbálja meg elcsenni otthonunkból. Lattet nem lehet semmivel sem hatástalanítani, próbára lett már téve jópárszor.

Csendélet 3 állattal by Nati

Vízben, hóban, erdőben

Bambi szeretett kirándulni, autózni, szimatokat gyűjteni, iszapban, erdőben, hóban szaladgálni. Egyedül a fonyódi kutyastrand nem nyerte el a tetszését. Bármi, csak ne kelljen a mancsát egy csepp vízbe se belemártani.

Családi fotózások

Az utóbbi években igyekeztünk készíteni évente egyszer egy közös fényképet, ebből láthattok most két példát. Azt hiszem senki nem vetheti a szemünkre, hogy beállított képek készültek 😀

Bambi és a környezettudatosság

Bambival rengeteget sétáltunk a Duna parton amikor még a 13. kerületben laktunk. Szinte minden nap reggel vagy délután lementünk a partra és szabadon tudott szaladgálni a kövek között. Mivel napi szinten jártunk arra, így feltűnt, hogy mennyi szemét talált állandó lakhelyet a folyó mentén. Egyrészt ez nem kellemes a szemnek, másrészt veszélyes is az arra járóknak. Drótok, konzervek, fecskendők és miegymást is fel lehetett fedezni. Felvettem a kapcsolatot a kerületi önkormányzattal és nem egyszer közös akciót bonyolítottunk le. Kaptunk zsákot, kesztyűt, mi összeszedtük a szemetet és az előre megbeszélt helyre vittük a zsákokat, amit a kerület elszállított. Utólag is köszönöm mindenkinek, aki segített nekem ezeket kivitelezni.

Bambi bekerült az RTL klubba is – Pride 2013

Bambit még a kamera is szerette. 2013-ban virágos hámmal és kendővel díszítve felfigyelt rá az RTL Klub kamerása is. Nem, a bal felső sarokban a kis logó nem photoshop 😀 Mivel nem kívánt sok időt távol tölteni tőlünk a forgatások miatt, így minden további felkérést inkább visszautasított 😉

Deseda fotópályázat – 2019

Anyukám az alábbi fényképpel nyert díjat a 2019-es desedai fotópályázaton. A fénykép Bambit és engem ábrázol a Deseda tónál.

Innováció – Amerika kapitány Bambi módra

Korábban már említettem, hogy Bambi fontosnak tartotta, hogy a tudományt támogassa. Innovatív találmányunk (természetesen annak rendje és módja szerint szabadalmaztattuk 😉 ) a Bambi pajzs.

Egyik műtétje után belekapart a hátsó lábával a sebébe, így született meg az Amerika kapitány pajzzsal ellátott ruha, amely visszafogta a kaparást. A pajzsot egy olyan műanyag védőgallérból vágtuk ki, ami a feje körül is található.

Az egyedi mintával ellátott, divatos, szélén párnázott, fejbúra kollekciót 2023-ban tervezzük piacra dobni “Bambi and her friends” néven. Előrendeléseket a kapcsolat menü alatt lehet leadni.

Latte,Kakaó,Bambi – triumvirátus

Ahogy a képek is mutatják, egyes élőlények befogadóbbnak bizonyultak, mint mások. Hozzáfűzném, hogy Bambi volt az egyetlen élőlény a Földön, akit Latte úgy ahogy látszólag is szeretett és alig-alig morgott rá. Bár a képen épp nem egy ilyen pillanatot sikerült megörökítenem 😀

Kakaó és Bambi testileg kicsit szorosabb barátságot kötöttek. Sokszor aludtak együtt és Kakaó wellness szolgáltatásokat is nyújtott Bambinak. Ha Bambi beállt a “mosóba”, azaz odament a kanapén fekvő Kakaóhoz, hogy egy szinten legyenek, akkor Kakaó elkezdte tisztogatni a fülét és a fejét. Praktikus volt, mert Kakaó pici feje, szinte teljesen belefért Bambi nagy fülébe.

Búcsúzunk Bambitól – 2010.03.15. – 2023.01.17.

Hálásak vagyunk, mind a 12 évért, amit Bambitól kaptunk. A leírhatatlan mennyiségű szeretetet és kedvességet. Elfogadott és szeretett minket minden hibánkkal együtt. Minden egyes alkalommal, amikor beléptünk az ajtón, farokcsóvával és nyalogatással jelezte, hogy örül, hogy hazatértünk hozzá. Nem, az idő nem szépíti meg az emlékeket. Bambi tényeg ilyen volt. Olyan is volt persze, aki szétrágott mindent, akár félig egy kanapét is. De ha ez nincs, akkor sosem kezdem el (majd hagyom félbe) kárpitos pályafutásomat 😀 Mégsem lehet haragudni egy kutyára azért mert rág, hiszen ez az életének a részre.

Hálásak vagyunk, hogy idővel bizalmába fogadott minket és hagyta hogy szeressük, gondozzuk, vigyázzunk rá. Hálás vagyok, hogy egy olyan társra találtam benne, aki jóban-rosszban kitartott mellettem. Aki megtanított arra, hogy az egyik lecsodálatosabb dolog itt a Földön, találkozni valakivel, akivel olyan szorosan összefonódnak lelkeitek, hogy az összetartozást a fizikai jelenlét hiánya sem gyengíti meg. Hálás vagyok, hogy segített elfogadni az elmúlást, hogy rajta keresztül megértettük, hogy a halál az élet körforgásának része.

Ez nem jelenti azt, hogy nem hiányzik. Leírhatatlanul hiányzik, hullámokban jönnek elő az érzelemmel dúsított pillanatok, de idővel lecsendesedik az elme és béke árasztja el lelkemet.

Most egy időre elbúcsúztunk egymástól, nem ölelhetjük, nem érezhetjük az illatát, de a szívünkben, a lelkünkben, a gondolatainkban őrizzük emlékét és várom, hogy “odaát”, akárhol is van az, újra magamhoz tudom majd ölelni.

S már a halál sem tűnik emiatt olyan félelmetesnek, mert ott legalább újra találkozunk, de addig is sok feladatom van még itt a Földön.

Remélem ilyen boldogan szaladgál, akárhol is van:)

Ha szeretnél értesülni a legfrissebb történésekről, iratkozz fel a hírlevélre itt:)

Back to top