Ha neked is ismerősen cseng Rockenbauer Pál neve, akkor bizonyára hallottál már a Másfélmillió lépés Magyarországon című dokumentum sorozatról, amely az Országos Kéktúra (röviden: OKT) szakaszait mutatja be. Ha újdonság füleidnek, itt az ideje hogy közelebbről megismerd!

A stáb tagjai 1979. július 31-én indultak útnak Hollóházáról, és hetvenhat nap múlva érkeztek meg a végcéljukhoz, Írott-kőhöz.

A belinkelt weboldalakon részletesen olvashattok Rockenbauer Pál életéről, a filmforgatás körülményeiről, és magáról a kéktúráról. Érdemes megnézni a tévésorozat 40 éves évfordulója alkalmából készült Ércnél maradandóbb (50 perc) dokumentumfilmet is, amely feleleveníti a műsor forgatását és megszólaltatja a még élő stábtagokat is. A sorozat folytatása a Dél-Dunántúl természeti és kulturális értékeit tárja a nézők elő, És még egymillió lépés címen érhető el. 

A dokumentumfilm fő címdala

Évek óta vágytam arra, hogy én is elinduljak egy bármilyen színű úton, de nem volt meg a kellő motivációm, se túratársam hozzá. Egy összeszokott társasághoz nem volt bátorságom csatlakozni, úgy éreztem csak lelassítanám őket. Egyszóval megvolt a kellő kifogás, hogy miért ne menjek sehova 🙂

Sok kis apró történés együttes ereje segített, hogy végre én is felhúzzam a bakancsot, és megtegyem az első lépéseket. Ehhez az kellett, hogy elköltözzünk Budapestről, és az új otthonunk környékén felkutassam milyen környezetvédelemmel foglalkozó szervezetekhez csatlakozhatnék. Így kerültem tavaly nyáron egy táborba, ahol hozzám hasonló önkéntesekkel töltöttünk pár napot a Vértesben.

Utolsó este a tábortűznél beszélgetve kiderült, hogy létezik egy ember a Földön, aki vállalja a kockázatot, hogy egy nulla tapasztalattal rendelkező ismeretlennek segítsen megízlelni a természetjárás csodáját. Kristófról azt is megtudtam, hogy hozzám hasonlóan szeret levelezni, érdekli a fafaragás, és zenei ízlésünkben is vannak átfedések. Aki szereti a finn Amorphis bandát, rossz ember nem lehet 🙂 Engem Finnország varázsa vonz, az ő szívét Észtország ejtette rabul.

Nagyjából ennyit tudtam róla, amikor másnap hirtelen elváltak útjaink. Kristóf az Országos Kéktúrát járja végig nyugatról keletre. Néhány szakaszon keresztül elkísérem útján. Arról hogyan vált két ismeretlen útkereső, röpke ismeretség után túratársbaráttá, egy külön bejegyzésben számolok be.

Amorphis – My Kantele című számát mind a ketten kedveljük

Ha szeretnél értesülni a legfrissebb történésekről, iratkozz fel a hírlevélre itt:)

Back to top